Evde Alçi Sivasi Nasil Yapilir?
Evde alçi sivasi tekniklerine dikkat edildiginde kolayca yapilabilir siva islemlerindendir. Tugla veya tas duvar gibi kagir yüzeyler üstünü düzeltmek için alçi siva uygulamasi yapilir. Alçi sivasi yapmadan önce alçi uygulanacak olan yüzeyin üzerinde yer alan çapaklar temizlenir, toz ve kirler arindirilir. Temiz bir yüzey elde edilir. Kuru ve sicak olan yüzeyler islatilir. Yüzeylerde pürüz olmasi tutunmayi arttirmak için idealdir. Çentikleme islemi için keser kullanilabilir. Su, çimento ve kum karisimi ile yüzeye serpme uygulanir. Duvar yüzeyinde alçinin tutunmasina engel olan çatlak ve delik varsa bunlar alçi öncesinden tamir edilir. Degisik malzemelerin birlestigi yerlerdeki çatlak risklerini önlemek için 30 cm genisliginde olan siva filesi birlesim yerini ortalayacak biçimde siva harci üzerine uygulanir. Spatula yardimiyla alçiyi istenilen yüzeye düzgün sekilde uygulamaya çalisin. Ano çitalari 120 ve 200 cm araliklarinda siva uygulanacak alana yapistirilir. Siva profili kesilir. Köse profilleri teraziye alinir. Alçi harci asagidan yukariya dogru uygulanir. Duvar yüzeyi bu yöntemlerle en iyi sekilde kapatilir. Aliminyum biçak yardimiyla asagidan yukariya olacak sekilde mastar ano çitalarina bastirilarak çekilir. Fazla gelen siva mala yardimiyla alinir. Fazla alinan harç ile yüzeyde kalan bosluklari doldurun. Mastar islemi uygulanir. Alçi sertlestikten sonra ano çitalari çikarilir. Siva bosluklari alçi ile doldurulur ve mala yardimiyla düzeltilir. Alçi iyice sertlesince pürüzlü kisimlar spatula ile düzeltilir. Iç köselerin düzeltilmesi islemi iç köse malasi ile yapilir. Duvarin diger bölümleri için alçi rendesi kullanilir. Bu sekilde düzeltme islemleri yapilarak yüzeyler düzgün bir sekilde alçi ile kaplanir. Binanin boya ve badanadan önce ilk katmani olan alçi kismi bu sekilde tamamlanir.
Alçi Siva Çesitleri Nelerdir?
Alçi siva çesitleri 3 kisimdir. Bunlar sirasiyla söyledir;
Perlitli siva ve harçlar
Tarifte yer alan alçi tasi ögütülüp pisirilme islemi ile olusturulan bina bölümlerinin fabrikasyon imalati ya da yerinde yapim isleri için kullanilan katki malzemelerin kapsayan yapi malzemeleridir. Bu kisim alçi sivalar tugla, briket gibi yüzeylerde uygulanmaktadir. Bu tür alçi sivalari isi ve yalitim özelligi açisinda çogaltilmis hazir siva alçisidir. Ilk kat olarak kagir gibi yüzeylere dökülerek elde edilir.
Saten siva alçilar
Iç mekanlardaki son kat alçinin yapildigi kisimdir. Kaba siva, alçi levha, alçi siva ile kapli olan duvarlar ve kirli boyanmis yüzeylere uygulanan alçidir. Bir tür boyaya baslamadan önce düzeltme alçisidir diyebiliriz. Alt katmana kadar inmeye gerek kalmadan yüzeylere yakin yerlere yapilan alçi islemidir. Daha önce alt katmani yapilan iç mekanlarda boya islemi uygulanmadan önce bu islem yapilir ve sonra boya islemine geçilir. Boya ya da duvar kagidi uygulamasi yapmadan önce uygun zemini hazirlamak için bu alçi uygulanir.
Makine siva alçilari
Beton, briket, tugla gibi malzemeler üzerine uygulanan insaat malzemesi olarak uygulana siva alçisidir. Diger alçilara gerek kalmadan bu alçi uygulandiktan sonra direk boyaya geçilebilir.
Alçi Siva Nasil Yapilir?
Alçi sivasi nasil yapilir diye merak edenler için yazimin ilk bölümünde ayrintili bir sekilde alçi siva islemlerinden bahsetmistik. Kisaca yeniden hatirlatmak gerekirse alçi islemi için öncelikle yapilmasi gereken gerekli malzemelerin temin edilmesi ve bu alanda uzman kisilerin destegini almaktir. Alçi siva islemlerini gerekli teknikleri ögrendikten sonra kisi kendisi de uygulayabilir ama isin uzmanindan yardim almak her zaman için en dogrusudur. Alçi siva islemi yapacak olan ustalar öncelikle gerekli malzemeleri temin ederler ve sonrasinda ise baslarlar. Mekani görüp incelemek siva öncesinde nereden nasil baslanacagi hakkinda bilgi edinmemizi saglar. Ise koyulmadan önce yapinin durumunu incelemekte fayda vardir. Gerekli incelemelerden sonra alçi islemi uygulamadan önce yüzey siva islemine hazir hale getirilir. Nasil olacagini yukarida anlatmistik. Toz, kir, çatlak, delik gibi olusumlardan arindirilan ve gerekli telafileri yapilan binalarin yüzeyine hazirlanan alçi karisimindan sürülmeye baslanir. Alçi sivasi yaparken yüzeyin düzgün sekilde olmasi için mala, alçi rendesi gibi malzemelerden yararlanilmalidir. Ustalar gerekli alçi siva malzemelerini gerektigi yerde kullanarak düz ve pürüzsüz bir yüzey elde edinceye kadar siva düzeltme islemleri uygularlar. Alçi siva islemi bitince yüzeyin kurumasi beklenir. Alçi siva yapilan ve düzlestirilen yüzeyler kuruduktan sonra boya badana islerine geçilir.
Alçi Siva Uygularken Nelere Dikkat Edilir?
Alçi siva uygulamasi yapilirken bazi noktalara dikkat etmeniz sorunsuz bir alçi siva uygulamasi yapmaniz için gereklidir. Alçi siva uygulamasinda dikkat edilecek hususlari su sekilde siralayabiliriz:
· Hazirlanan alçinin su ve nem gibi durumlardan korunmasi gerekir.
· Alçi uygulamadan önce alçinin uygulanacagi yüzeyin hazirliginin iyi yapilmis olmasi gerekir. Yüzeylerin tozu ve kiri temizlenmeli, varsa çatlaklari giderilmelidir. Yüzeyin çok düzgün de olmamasi gerekir. Alçinin tutmasi için yüzeylerin pütürlü olmasi gerekir.
· Kuru olan yüzeyler uygulamadan önce islatilmalidir.
· Boyali olan yüzeylere çentik atilmasi gerekir.
· Siva isleminde çatlaklari önlemek için farkli malzemelerin birlesim yerlerinin oldugu yerlere siva filesi uygulanmasi gerekir.
· Fazla kalin olan alçilarda ilk katin mastarlanmadan yapilmasi gerekir.
· Boya asamasina geçmeden önce alçi siva uygulanan bölgenin iyi bir sekilde kurumasi gerekir. Yas bir sekilde kesinlikle boyaya geçilmemesi gereklidir. Kuruma olmadan boyaya geçilirse yüzeylerde kabarmalar olabilir. Bu açidan alçi yapilan yüzeylerin iyice kurumasi beklenmelidir.
Uzmanlarla Çalisin Alçi Isleriniz En Iyi Sekilde Sonuçlansin
Alçi siva isleri her ne kadar kendi kendine yapilabilse de bu alanda çok fazla deneyim ve bilginiz yoksa istediginiz gibi bu islemi düzgün bir sekilde yapamayabilirsin. Bu konuda size destek olmak için alçi siva isleminde uzmanlar size destek vermek için beklemektedir. Alçi siva islerinde uzman kisilerden destek alarak yapilarinizin alçi boya ve badana islerinizi en iyi sekilde yapabilirsiniz. Bu alanda usta kisiler isin inceliklerini en iyi sekilde bildikleri için ve bu alanda gerekli deneyim ve beceriye sahip olduklari için talep ettiginiz gibi yüzeylerinizin en iyi sekilde olmasina katki saglarlar. Siz de alçi, boya ve badana islerinde size en iyi sekilde destek olacak olan ustalarla çalisin. Isin ustasindan en iyi hizmeti en dogru sekilde alin. Kaliteli isini iyi yapan ustalarla çalisin. Bu alandaki ustalarin referanslarini inceleyin ve en dogru usta ile çalisin.