Loading...

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Evinizi yeni bastan dekore etmek istediginizde akliniza ilk gelen sorulardan biri duvarlar nasil boyanir olacaktir. Boya, ev dekorunun önemli parçalarindan biri olmanin yani sira evin atmosferinin temel belirleyicisi ve kisisel zevkinizin de önemli bir göstergesidir. Peki, duvarlar nasil boyanir? Evde boya badana yaparken nelere dikkat edilmelidir? Degisime evinizden baslamak için ihtiyaciniz olan duvar boyama rehberini sizin için hazirladik.

Boya Badana Nasil Yapilir: Hazirlik Asamasi

  • Evde boya badana yapma karari verdikten sonra genellikle ilk akla gelen hangi renk boyanin seçilecegi olur. Boya seçerken, rengin yani sira evinizin tipi ve duvarlarin yapisini da göz önünde bulundurmayi unutmayin. Örnegin, duvarlarda göze çarpmasini istemediginiz kusurlar mevcutsa daha mat bir renk tercih edebilirsiniz.

  • Boyanizi seçtikten sonra ilk is evi badanaya hazirlamak olacaktir. Eger tek bir odayi boyayacaksaniz, oradaki esyalari evin farkli bir bölgesine tasiyin. Tüm evin duvarlarini boyayacaginiz durumlarda esyalari ortaya çekerek ise baslayabilirsiniz.

  • Duvarda asili tablolari ve yerde serili hali, kilimleri toplayin. Ortaya tasidiginiz esyalari boyadan korumak için bir örtü veya koruyucu kilif ile kaplayin. Ayrica, boyama islemi esnasinda boya her yere siçrayabilecegi için yerleri de musamba ile kaplamaniz gerekecektir. Musambayi bant yardimiyla yere sabitleyebilirsiniz.

  • Priz ve anahtarlari boyadan korumak için de önem almaniz gerekir. Bu nedenle prizlerin tamamini maskeleme bandiyla kaplayabilirsiniz. Eger içiniz rahat etmiyorsa kontrol kalemi yardimiyla priz ve anahtarlari sökebilirsiniz. Bu islemler sirasinda güvenliginiz için elektrigin kapali oldugundan emin olun.

  • Duvarlarla birlikte tavani da boyamayi düsünüyorsaniz avizeyi de çikarmayi ihmal etmeyin. Öncesinde elektrik baglantisini keserek kontrol kalemi ve tornavida yardimiyla avizeyi sökebilirsiniz.

  • Duvarlarda duvar kagidi varsa sökmeniz gerekmektedir. Duvar kagidini sökmek için yapistiriciyi gevseten solüsyonlardan yararlanabilirsiniz. Bu solüsyonlari yapi marketlerden edinebilirsiniz. Duvar kagidi olan oda nasil boyanir diye düsünüyorsaniz önce duvar kagidi nasil sökülür yazimiza göz atmayi unutmayin.

Artik, evde badanaya baslamak için ihtiyaciniz olan tek sey gerekli malzemeleri hazirlamak.

Ihtiyacin olacak:

  • Rulo firça
  • Kestirme firça
  • Boya tavasi
  • Zimpara
  • Spatula
  • Merdiven
  • Koruyucu örtü
  • Tornavida
  • Boya
  • Astar boya
  • Maskeleme bandi
  • Macun

 

 

Duvarlar Nasil Boyanir: Adim Adim Duvar Boyama Rehberi

  1. Boyama islemine en yukardan baslayin.

    Duvar boyama teknikleri konusunda ilk kural, boyama islemine hep en yukardan baslamaktir. Eger tavanlari boyayacaksaniz ise tavandan baslayin. Uzatma sapi yardimiyla tavani ileri geri, ayni yönlü hareketlerle boyayin. Tavan kuruduktan sonra duvarlara geçebilirsiniz.

  2. Duvarlarin boyaya hazir olup olmadigini kontrol edin.

    Kusursuz boya nasil yapilir diye düsünüyorsaniz, boyaya hazir duvarlar ile yanitini verebiliriz. Boyanin arzu ettiginiz gibi durmasi için duvarlarin pürüzsüz olmasi gerekir. Duvarlarda kabaran, dökülen noktalar ya da küf, rutubet olup olmadigini kontrol edin. Toz ve örümcek aglari varsa boya isleminden önce temizlemek önemlidir.

  3. Duvarda gerekli alanlari macun ve zimpara yardimiyla düzeltin.

    Duvarlarda çatlak, delik, döküntü olan bölgeler varsa bu alanlari macun yardimiyla kapatmaniz gerekmektedir. Duvar kagidi söktüyseniz, kagit ve yapistirici kalintilari olabilecegi için bu alanlari da zimpara ile düzeltmek gerekmektedir. Macunladiginiz bölgeler de dahil olmak üzere zimpara ile duvar yüzeyini pürüzsüzlestirmeli ve üzerinde kalan tozu temizlemelisiniz.

  4. Boyanin daha iyi tutmasi için astarlama yapin.

    Astar boya, uygulayacaginiz asil boyanin duvarda daha iyi tutmasini ve pürüzsüz olmasini saglayacaktir. Ayrica boyama isleminiz astarlama ile daha uzun ömürlü olur. Duvarlardaki mevcut boya koyu renkse ve açik renge boyamak istiyorsaniz yine astarlama islemi gerekmektedir. Astar boyanin tek kat olmasi yeterlidir. Rulo firça ile yukaridan asagiya boyama islemini gerçeklestirebilirsiniz. Ardindan astar boyanin kurumasini bekleyin.

  5. Duvar boyasini hazirlayin.

    Bazi boyalarin su veya tinerle seyreltilmesi gerekirken bazi boyalar kullanima hazirdir ve böyle bir islem gerektirmez. Bunun için boya kutusunun üzerindeki yönergeleri incelemeyi ihmal etmeyin. Eger bir kutudan fazla boya kullanacaksaniz boyalari karistirmak faydali olabilir çünkü bir kutudan digerine az da olsa ton farki olabilir. Boyaniz hazir oldugunda boyama islemine geçebilirsiniz.

  6. Kusursuz bir boya için gerekli alanlara kestirme islemi uygulayin.

    Kestirme, pencere, kapi kenarlari ve tavanla duvar arasindaki ince yerlerin özel bir kestirme firçasi yardimiyla boyanmasi islemidir. Eger duvarlari ve tavani ayri renklere boyuyorsaniz, birlesme yerleri için kestirme islemi yapmaniz gerekecektir. Kestirme firçasi yardimiyla asagi yukari veya yatay olarak yumusak hareketlerle boyayin. Kestirme yerlerinin kurumasini beklemeden duvarlari boyamaya geçebilirsiniz.

  7. Duvarlari, firçayi hep ayni yönde sürerek boyayin.

    Ruloyu boyanin içine daldirin ve ardindan boya tavasinin üzerinde gezdirerek rulodaki fazla boyanin dökülmesini saglayin. Ardindan yukari asagi hareketlerle duvarlarinizi boyayin. Eger yatay hareketlerle boyarsaniz duvardaki renklerde dalgalanma ya da boyanin akmasi gibi sonuçlara yol açabilirsiniz. O nedenle, hep ayni yönlü hareket etmeye özen gösterin.

  8. Ilk katin kurumasini bekledikten sonra ikinci kat boyayi uygulayin.

    Boyanin daha kalici olmasi, kusursuz görünmesi ya da arzu ettiginiz tonda olmasi için boyayi iki kat uygulamaniz gerekebilir. Bunun için, ilk kat boyanin en az 24 saat bekleyerek kurumasini saglayin. Bazi boya türlerinde bu sürenin degisiklik gösterebilecegini unutmayin. Ardindan, ayni yöntemle ikinci kat boya uygulamasina geçebilirsiniz.

  9. Son rötuslari yapin ve evi havalandirin.

    Boyama isleminiz bittigine göre, artik pencereleri açarak evi havalandirip boyanin iyice kurumasini bekleme zamani geldi demektir. Prizler üzerindeki maskeleme bantlarini çikarabilir, kenar ve köselerde unutulan bölgeler kalmis mi kontrol edebilirsiniz. Bu durumda yine kestirme firçasi yardimiyla ufak rötuslar yapmaniz gerekebilir. Boya kuruduktan sonra yerlerdeki örtüleri kaldirip siçrayan boyalari yardimiyla kolay ve etkili biçimde temizleyebilirsiniz. Pencereleri açin ve evinizdeki yeni renklerin ve ferahligin tadini çikarin.

Tavan Boyasi Nasil Yapilir?

Ev nasil boyanir, badana yapmaya nereden baslanir diye düsünüyorsaniz, kesinlikle tavandan baslayarak boyanir diyebiliriz. Evin boyasinda kusursuz bir görünüm için ve boyanin diger alanlara siçramasini, leke birakmasini önlemek adina önce tavani boyamalisiniz. Tavan boyarken, daha evvel bahsettigimiz boya malzemelerine ek olarak sadece rulo için uzatma aparatina ve tavan boyasina ihtiyaciniz olacak. Merdiven ile sürekli yer degistirmek zor olabilecegi için uzatma aparati daha pratik bir kullanim sunabilir.

  1. Zemine naylon örtü yerine damlatma bezi serin.

    Tavan boyarken daha fazla boya dökülebileceginden zemine naylon örtü yerine damlatma bezi sermeyi deneyin. Böylelikle, boya daha çabuk kurur ve yanlislikla basip kayma ve düsme gibi kazalarin önüne geçebilirsiniz.

  2. Tavandaki çatlak ve delikleri onarin.

    Tavani boyamaya geçmeden evvel spatula ile kazinmasi gereken tümsekleri ve çatlaklari kaziyin. Eger oyuklar varsa tipki duvar boyama isleminde oldugu gibi dolgu macunuyla buralari doldurabilirsiniz.  Son olarak, zimpara yapin ve tavanda kalan tozlari, artiklari temizleyin. Temizleme islemini elektrik süpürgesi ile yapabilirsiniz.

  3. Maskeleme bandi kullanin.

    Duvarlari degil sadece tavani boyayacaksaniz kenarlara maskeleme bandi yapistirarak boyanin duvarlara bulasmasini engelleyebilirsiniz. Eger tüm evi boyayacaksaniz maskeleme bandi kullanmaniza gerek yok. Unutmamaniz gereken sey ise boya kurumadan maskeleme bantlarini çikarmis olmaniz.

  4. Astarlama ve kenarlar için kesme islemini yapin.

    Tavan boyama islemindeki süreç ayni duvar boyasinda oldugu gibidir. Boyanin kaliciligi ve pürüzsüzlügü için tavana bir kat astar uygulayin. Tavanin duvarla birlestigi kenarlar için kestirme islemi yapmalisiniz. Bu islem, uygun bir firça yardimiyla kenar ve köselerin boyanma islemidir.

  5. Tavani boyamaya baslayin.

    Duvar boyama isleminde oldugu gibi firçayi boyaya batirip fazla boya kalmayana kadar bekleyin veya tavanin üzerinde hareket ettirin. Ardindan ayni yönlü hareketlerle tavani boyamaya baslayin. Ruloyu gereginden fazla bastirmamaya özen gösterin.

  6. Ilk kat kuruduktan sonra ikinci kat boyayi uygulayin ve islemi tamamlayin.

    Tavana sürdügünüz boyanin kurumasini bekleyin ve ardindan gerekliyse ikinci kat boyayi yapmaya geçebilirsiniz. Malzemelerinizi kaldirip kurumasini bekleyerek islemleri tamamlayabilirsiniz.

 

 

Ev Nasil Boyanir: Sikça Sorulan Sorular

Ev Kaç Günde Boyanir?

Evin kaç günde boyanacagi evin büyüklügüne ve boya islemini yapan kisilere baglidir diyebiliriz. Eger profesyonel yardim aliyor ve evinize badana yaptiriyorsaniz genelde 2 veya 3 gün içerisinde evi boyanmis sekilde teslim alabilirsiniz. Ancak, boya islemlerini siz yapacaksaniz ve bu konuda çok da deneyimli olmadiginizi düsünüyorsaniz kendinize biraz zaman vermenizi tavsiye ederiz. Özellikle tasinma durumlarinda, evde hiç esya yokken badana yapacaksaniz isiniz daha kolay. Yine de iki kat boya sürmek, kurumasini beklemek de göz önünde bulunduruldugunda, kendinize 3-4 gün zaman tanimanizi tavsiye ederiz.

Duvar Boyasiyla Tavan Boyanir mi?

Duvar boyasi daha ince bir boyadir ve tavan boyalari tavanda kullanilmak üzere tasarlanmistir, daha yogundur. Ayrica tavan boyasina en yakin boya plastik boyadir ve tavan boyamak için siklikla tercih edilir.

Boya Kokusu Kaç Günde Çikar?

Ev boyandiktan sonra en rahatsiz edici kisimlardan birisi evdeki boya kokusudur. Özellikle, yeni tasinacaginiz bir evde degil de halihazirda yasadiginiz yerde boya yaptiysaniz bu kokuya katlanmak zor olabilir. Boya kokusu, boyama islemi tamamlandiktan sonraki birkaç gün yogun olarak mevcuttur; ancak 5. günde kokunun büyük oranda geçtigini söyleyebiliriz. Bazi boyalarin inceltilmesinde tiner, solvent gibi ürünler kullanildigi için koku daha yogun olabilir. Boya kokusundan kurtulmak için bir hafta gibi bir süre gerekli olabilir.

Badana Sonrasi Temizlik Nasil Yapilir?

Duvarlariniz boyama sonrasi yepyeni oldu, peki ya eviniz? Detayli bir temizlikle ferahligi evinizin her yerinde hissedebilirsiniz. Ilk olarak boya için kullandiginiz ürünleri kurumasini beklemeden, su içinde bekleterek temizleyin ve kaldirin. Yerlere, esyalarin üzerine serdiginiz örtüleri de kaldirin. Her ne kadar örtü sermis olsaniz da kapilarda, yerde ve köselerde boya kalintilari olabilir. Bu durumda en iyi yardimciniz Cif Jel Zemin Uzmani olacaktir. Cif, etkili formülüyle bütün lekeler ve kirlerden kurtulmaniza yardimci olur.

Boya Yapilan Evde Uyunur mu?

Boya kokusu özellikle tinerle inceltilen boyalar kullanildiginda bir süre rahatsiz edici olabilir. Yeni boya yapilan evde uyumak uzmanlar tarafindan tavsiye edilmemektedir. Özellikle çocugunuz varsa veya ailede solunum yolu rahatsizliklari olan birisi mevcutsa en azindan birkaç gün evde kalmamaniz tavsiye edilir.Duvarlar Nasil Boyanir: Adim Adim Duvar Boyama Rehberi