ENERJI KIMLIK BELGESI
Ülkemizdeki binalarin enerjiyi daha verimli kullanmlari yolunda gerek Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanligi’nin gerekse Çevre ve Sehircilik Bakanligi’nin ilgili birimlerinin oldukça yogun çalismalari bulunuyor. 2007 yilinda yayinlanan “Enerji Verimliligi Kanunu” ve 2008 yilinda yayinlanan “Binalarda Enerji Performansi Yönetmeligi” ile yeni yapilan binalar 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren zorunlu olarak Enerji Kimlik Belgesi (EKB) almaya basladi. Mevcut binalara ise 1 Ocak 2020 yilina kadar Enerji Kimlik Belgesi alma zorunlulugu getirildi.
SIMDIYE KADAR 176.260 ENERJI KIMLIK BELGESI VERILDI
Enerji Kimlik Belgesi yeni binalarin belediyelerden yapi kullanma izni almasi asamasinda zorunlu tutuldugu için, simdiye kadar yaklasik 176.260 adet Enerji Kimlik Belgesi düzenlendi. Mevcut binalarin Enerji Kimlik Belgesi almasi 2020 yili itibari ile zorunlu olmasindan dolayi bu belge, 7.820 mevcut bina için düzenlendi.
Yeni binalarin Enerji Kimlik Belgesi alabilmesi için en az “C Sinifi” olmasi sarti aranirken, 2012 yilinda Resmi Gazete’de yayinlanan Enerji Verimliligi Strateji Begesi’ne göre mevcut binalarin neredeyse tümünün 2023 yilina kadar en az “C Sinifi” olmasi hedefleniyor. Ülkemizdeki binalarin yaklasik %85 ‘nin isi yalitimi içermedigi göz önünde bulundurulursa, önümüzdeki 10 yillik süreçte tüm binalari isi yalitimi yapilmak sureti ile enerji verimliliklerini arttiracaklari ve bu sayede de enerjiden tasarruf yapacaklari öngörülüyor.
MEVCUT BINALAR NEDEN ENERJI KIMLIK BELGESI ALMALI ?
Isi yalitimi ile saglanan yakit tasarrufu ve isi yalitimi sonrasi alinmis Enerji Kimlik Belgesinin binanin degerine sagladigi katki göz önünde bulundurulursa, mevcut binalara önce isi yalitimi yapilmasi, ardindan da Enerji Kimlik Belgesi alinmasi hem binaya deger katacak hem de kis aylarinda dogalgaz maliyetini düsürecektir. Isi yalitimi olmayan bir binaya Enerji Kimlik Belgesi almanin tek faydasi, isi yalitimi öncesi alinacak apartman/site yönetiminin kararinda, binanin enerjiyi ne kadar verimsiz kullandiginin belegelendirilmesi ve çogunluk kararinin alinmasini kolaylastirmasidir. Isi yalitimi öncesi durumu bilmek elbette isi yalitiminin sagladigi katkiyi görmek açisindan önemlidir, ancak unutulmamalidir ki, isi yalitimi sonrasi Enerji Kimlik Belgesinin yenilenmesi gerekecektir ve bu ek maliyet demektir. Bu sebeplerden dolayi, izlenmesi gereken en dogru yol, önce isi yalitimi yaptirmak ve ardindan Enerji Kimlik Belgesi almaktir.
EKB DANISMANLIGINDA KENT YAPI’NIN ÖNCÜ ROLÜ DEVAM EDIYOR
Sektörünün lider uygulayici markasi KENT YAPI, EKB uygulamasinin en saglikli ve yasal düzenlemelere uygun sekilde hayata geçirilmesi noktasinda sektöre büyük katki yapmaya devam etmektedir. Bu süreçte KENT YAPI binalarin mevcut enerji verimlilik sinifini belirleyip, gerekli fizibilite çalismalarini gerçeklestirerek binalarin hangi sinifta yer alacagini daha uygulama baslamadan tespit etmekte ve bir üst sinifta olabilmek için gerçeklestirilmesi gereken teknik gereklilikler hususunda apartman yönetimlerine danismanlik hizmeti vermektedir.
Mantolama sektöründe bugüne kadar ilklerin uygulayicisi olan KENT YAPI, EKB gibi ulusal bir hedef haline gelmis böylesine bir konuda da öncü rolünü sürdürmeye devam etmektedir. Özellikle Istanbul gibi Türkiye’deki konut stogunun çok önemli bir kismini barindiran dünyanin sayili metropollerinden birinde, bugüne kadar sagladigi EKB danismanligi hizmetine de getirdigi dogru ve etkin çözümlerle 400’ün üzerinde site ve binanin EKB sahibi olmasini saglayarak “Sektörün lider uygulayici markasi” unvanini hak ettigini bir kez daha ortaya koymaktadir. EKB Danismanlik Hizmeti sadece mantolama uygulamalari ile degil, strafor kalinligi basta olmak üzere binanin birçok detayini inceleyerek ve iyilestirme çalismalarini yürüterek sürdürülmektedir.