Loading...

ISI YALITIM ÇESITLERI
Konutlarin isi etkilerine karsi korunmasinda en önemli görev dis yapi bilesenlerine düsmektedir. En basta dis duvar ve pencereler olmak üzere çati, baca ve zemine temas eden yapi bilesenlerinin yalitilmasi durumunda dis çevreden gelen etkilere karsi konutlarin korunmasi saglanmis olmaktadir.

Konutlarda dis duvarlardan kaynaklanan isi kayiplari binanin yüksekligine göre degisiklik göstermektedir. Yüzey ne kadar büyükse isi kaybi da ayni oranda artis göstermektedir. Çok katli konutlarda % 40, tek katli konutlarda ise % 25 civarinda dis cephe duvarlardan kaynaklanan isi kayiplari meydana gelmektedir. Duvarlarda kisa süreli isitma söz konusu degilse dis cephe isi yalitimi tercih edilmelidir, böylece yapi elemanlarinin isi depolama kapasitesinden de yararlanilmis olunmaktadir. Ayni zamanda bu uygulama tüm yapi kabugunu yagis sulari ve isi gerilimlerden korumakta, konut ömrünün uzamasina yardimci olmaktadir.

DÖSEMELERDE ISI YALITIMI
Tüm diger yapi elemanlarinda oldugu gibi bodrum ve dösemelerde de isi kayiplari meydana gelmektedir. Isi kayiplari tek katli konutlarda % 20, çok katli konutlarda ise % 6 oranlarindadir.

Suya karsi dayanikli basinç mukavemeti yüksek isi yalitim malzemeleri kullanilmalidir. Yapilacak su yalitimi döseme betonunun ve yalitim levhalarinin altina ya da üstüne uygulanabilmektedir. Soguk bölgelerde konutlarin iç sicakligi ile zemin sicakligi arasindaki farkin büyük olmasi durumunda, zemin üzerine oturan dösemede de isi yalitimi yapilmasi gerekmektedir. 

PENCERELERDE ISI YALITIMI
Pencereler isi geçirgenligi en fazla olan yapi elemanlaridir, pencerelerin toplam isi kaybinin en büyük bölümünü, transmisyon isi kaybi ve derzlerin neden oldugu isi kayiplari olusturmaktadir. Yüksek konutlarda %7 tek katli konutlarda ise %20 oraninda isi kaybina neden olmaktadir. Pencereler kisin günes isigini geçirerek isi kazanci saglamakta ancak günes isigi almadigi zamanlarda kazandigi isiyi hemen kaybetmektedir. Dograma türlerine (ahsap, pvc, metal) göre pencereler isi geçirme katsayilari bakimindan farklilik göstermektedirler. Çerçeveden kaynaklanan isi kaybi camlardan kaybolan isi kayiplarindan daha önemlidir. Çerçeveler isi kaybi yönünden soguk köprü görevini üstlenmekte, bu nedenle çerçeve için kullanilacak malzemenin isi iletim katsayilarinin düsük olmasi gerekmektedir. Son yillarda plastik dograma malzemeleri ve isi köprüsü etkisini azaltacak konstrüksiyonlar kullanilmaya baslanmistir. 

Odalarin en sicak bölgesi radyatör arkalaridir. Oda sicakligi 20°C iken radyatör arkalarindaki sicaklik 45°C kadar çikmaktadir.  Termodinamik yasalari geregi iki ortam arasindaki sicaklik farki ne kadar fazla ise isi geçisi o kadar fazla olmaktadir. Disarisi ile en çok sicaklik farki olan ve isinin en çabuk kaybedildigi bölgelerden birisi radyatör arkalaridir. 

ÇATILARDA ISI YALITIMI
Binalarin nem kararliligi ile birlikte isi kararliligi da son derece önem tasimaktadir. Isil kararliligi için konutlarin yalitilmasi gerekmekte ve diger yapi elemanlari gibi çatilarda bu izolasyon uygulamasina dahil olmalidir. Konutlar suyun içeride buharlasip disarida yogusacagi sekilde tasarlanmalidir. Su buharinin konutlarin içinde yogusmadan disari atilabilmesi ve vantilasyon ile havanin daha fazla su tutabilmesi için yalitim ve yapi malzemelerinin su buharinin yogusmasina izin vermeyecek sekilde seçilmesi gerekmektedir. Gece ile gündüz arasindaki sicaklik farklari nedeniyle konutlarda isil hareketlilik söz konusudur. Çatilarda yapilacak yalitim uygulamalari ile bu isil hareketlilik belli oranlarda sabitlenebilmektedir. 

Isi yalitim sektöründe yaptigi kaliteli uygulamalar ile liderligini koruyan KENTYAPI, isi yalitim uygulamalari disinda müsterilerine sagladigi ek hizmetlerle de çevresine deger katmaktadir. Güçlü tedarikçi agi ile genis bir yelpazede ek uygulama hizmeti veren KENTYAPI, yenilikçi kimligiyle dünya ve Türkiye’deki trendleri takip ederek müsteriye özel çözümler sunmaktadir.