Loading...

MANTOLAMA
Binalarda isi yalitimi için içten, distan ve sandviç duvar olmak üzere 3 farkli yöntem uygulanir. Isi köprülerinin olusumunu önlemek ve yalitimin sürekliligini saglamak için yapilan en iyi uygulama mantolama uygulamasidir. Dis cephe mantolama uygulamasi yapi fizigi açisindan en uygun olan isi yalitim sistemidir.

Mantolama mevsim satlarina göre isi kayip ve kazançlarini engellemek için bina dis kabugunun isi yalitim malzemeleri ile kaplanmasidir. Teknik olarak ise isi köprüsü olusturmadan gerekli isi iletim katsayisina ulasmak için bina dis yüzeyine yapilan isi izolasyonudur.

MANTOLAMANIN AVANTAJLARI
kentyapi Bina dis yüzeyindeki her türlü kiris, kolon, hatil vb.. betonarme yapi elemanlarini tamamen yalitarak isi köprülerinin olusmasini engeller.

kentyapi Binayi disaridan bir manto gibi sararak ana malzemede sicaklik farklari sebebi ile olusabilecek çatlaklari ve hasarlari önler.Dis duvarlarda olusan yaz kis sicaklik farklari 5 oC kadar çikabilmektedir.

kentyapi Bina dis duvarlari dis ortamin tüm etkilerinden korunur.

kentyapi Yogusma riski en aza indirilir.

kentyapi Hem isi hem de su yalitimi saglar

kentyapi Teknige uygun yapilmis bir mantolama uygulamasi %50 ye varan isi tasarrufu saglar.

kentyapi Mantolama yapilmis binalarda isi dengeli bir sekilde dagildigi için yogusma ve hava akimi olmaz, bu sayede konforlu bir yasam alani elde edilmis olur.

kentyapi Yakit tüketimini azalttigi için çevrenin korunmasina katki saglar.

kentyapi Binanin dis duvarlarinda beton içindeki donatilari korozyona karsi koruyarak bina ömrünü uzatir.

MANTOLAMA NERELERE YAPILIR
Binalarin dis duvarlarina, çatilarina, toprak temasli mahallere, katlari ayiran dösemelere, depo garaj gibi isitilmayan bölümlere bakan kisimlara ve soguk hava depolarina mantolama uygulamasi yapilabilir.

MANTOLAMA NE KADAR SÜREDE YAPILIR
Mantolama uygulamasi orta büyüklükteki bir bina için ortalama 1-4 hafta arasinda sürmektedir. Hava kosullari, binanin büyüklügü, uygulamada çalisacak personel sayisi bu süreyi olumlu ya da olumsuz etkileyebilmektedir. Kuvvetli rüzgar, sis ya da yagmurlu hava kosullarinda mantolama uygulamasi yapilmamalidir.En ideal zaman, uygulama yapilacak dis yüzeyin ve ortam sicakliginin en az +5 oC oldugu dönemdir.

MANTOLAMA SISTEMLERI NASIL KORUNUR
Eski binalarda mantolama tatbikatlari öncesinde klimalarin, antenlerin, tabelalarin, çamasir demirlerinin tümünün sökülmesi gerekmektedir. Sistemin ana prensibi hiçbir aralik kalmadan cephenin tamaminin isi yalitim levhalari ile kapanmasi oldugu için söz konusu unsurlarin mantolama sonrasi cepheye monte edilmemesi çok daha saglikli bir karar olacaktir. Yine eski binalarda daire dogramalarinin degistirilmesi düsünülüyorsa mantolama öncesi bu degisikliginde yapilmasi da sistemin zarar görmemesi adina önemli katki saglayacaktir. Bazi binalarda zemin katlar araç otoparkina cephelidir. Bu tip durumlarda cephe duvarinin önüne çiçeklik, çit veya araçlar için lastik bar demirlerinin konmasi istenmeyen kaza risklerini ortadan kaldiracaktir.

Bina yönetimlerinin mantolama sonrasi kat malikleriyle beraber ortak karar alarak ilerleyen dönemlerde de dis cephe isi yalitim sistemlerine özel yönetim tedbirleri alinmasi herkesin ortak çikarina olacaktir. Tüm bu tedbirlere ragmen onarim isteyen bir durum söz konusu oldugunda binanizin uygulamalarini yapan firmayla görüsüp yardim talep etmeniz dogru bir seçim olacaktir.

Yapinizin ömrü ve sizin yasam alaninizin sagligi açisindan günümüz yapi sektörünün en geçerli çözümü olan dis mantolamanin avantajlarindan sonuna kadar faydalanmaniz yine sizin elinizdedir.

ENERJI KIMLIK BELGESI
Binalarin iç ortamlari ile dis ortamlarini birbirinden ayiran ve bina zarfi olarak da bilinen dis duvarlar, pencereler, kapilar, tavan, çati ve diger dösemelerden olusan yapi elemanlari dis etkenlerden korunmalidir.

Binalarda isi kaybeden yüzeyler dogru yalitilmazsa isi kaybi ve buna bagli olarak da enerji maliyetleri artmaktadir. Özellikle müteahhitler ve kullanicilar isi kayiplarini göz ardi ederek konutlarin sadece dis özelligine önem vermekte, konutlarin yapim asamasinda uygun olmayan yapi malzemeleri seçimi ve yapilmayan çok basit uygulamalar ile binanin kullanim ömrü süresince bina sahiplerinin bütçelerine hem de daha fazla yakit tüketerek çevreye ve ülke ekonomisine zarar vermektedir.

Bu olumsuzluklari engellemek amaciyla 2000 yilinda yürürlüge giren Binalarda Isi Yalitimi Yönetmeligi’ne göre yeni konutlar isi yalitim uygulamasi gerçeklestirilmis sekilde projelendirilmek zorunda olup eski binalarin da 2020 yilina kadar Enerji Kimlik Belgesi alma zorunlulugu bulunmaktadir. 

Enerji kimlik belgesi temininin en önemli adimi da konutlarin isi izolasyonu uygulamasinin gerçeklestirilmis olmasidir. Binalarda isi yalitim kalinliginin optimum sekilde seçilmesi, isil konforun saglanmasinda ve bina enerji sinifinini belirlenmesinde en önemli etkenlerden biridir.

Isterseniz “Mantolama Nasil Yapilir ” baslikli yazimizi inceleyebilir ve mantolama konusunda daha çok bilgi edinebilirsiniz.

ISI YALITIMI (MANTOLAMA) ILE ILGILI DIGER BILGILENDIRICI KONULAR
Neden isi yalitimi yaptirmaliyiz ?
Isi yalitim çesitleri 
Bina isi yalitimi

Yalitim Çözümleri

Dis cephe Kaplama 

Dis cephe Mantolama faydalari

Iç cephe Mantolama

Mantolama Nasil Yapilir?

çati yalitimi

ÇATI YALITIMI
Bina dis kabuk elemani olarak çatinin, maruz kaldigi iç ve dis ortam fiziksel kosullarinin kontrolleri amaciyla yalitim önemli bir parametredir. Yalitilmasi gereken baslica etmenler su/buhar, isi isik/radyasyon ve ses olarak siralanabilir.

kentyapi Çati Su/ Buhar Yalitimi Uygulamalari
Kar ve yagis sularinin uzaklastirilmasi, egimli ve kaplama esasli çatilarda çatinin sekli yönünden önemli bir sorun olusturmazken, egimli olmayan teras çatilarda bu sularin küçük egimlerle su gideri noktalarina yönlendirilmesi seklinde çözümlenir.
Bina iç hacminde olusacak su buhari basinci nedeniyle bu hacmi çevreleyen tüm yapi elemanlarindan geçerek disari çikmak isteyecektir. Bu su buharinin uzaklastirilmasi, çati türlerine göre degisiklik gösterir. 

kentyapi Çati Isi Yalitimi Uygulamalari
Bina dis kabugundaki isi kaybinin  önemli bir kesimini çatilardan kaybedilen isi enerjisi olusturmaktadir. Çatilarda bu isi kaybinin belirli nitelikte isi yalitim malzemeleri kullanilarak önlenmesi gerekir. 

Isi yalitim malzemelerinin kullanimi çatinin türüne göre degisiklik gösterecektir. Soguk çatilarda çati arasinin mekan olarak kullanilmadigi durumlarda, isi tutucu malzeme dogrudan döseme üzerine serilebilir. Çati arasinin mekan olarak kullanilmasi durumunda, isi yalitimi sorununun dogrudan örtü sistemi içinde çözülmesi gereklidir.  Buna karsin sicak çati çözümlerinde kullanilacak açik gözenekli klasik isi tutucularin noktasal yüklere karsi tasiyiciligini artirmak amaciyla bir sap katmani ile birlikte kullanilmasi gerekirken, kapali gözenekli ve sudan etkilenmeyen isi tutucu malzemelerin üretilmesi sonucu, isi tutucu malzemenin su yalitim katmanlarinin üstüne uygulanabilmesi için ters çati yapma olanagi saglanmistir. Yüksek isi ortami ile çalisilan fabrika